Om barnskor och barns fötter

Att köpa barnskor kan upplevas som en djungel, särskilt för förstagångs föräldrar.
Kunskap är därmed den viktigaste förutsättningen för att du skall kunna göra ett bra val när du står inför val av dina barns första och kommande skor.

Innan du läser nedanstående text ber vi dig att tänka på att en babyfot består av brosk, alltså samma mjuka brosk som i våra näsor och öron.
Det är alltså först mycket senare som de riktiga "hårda" benbitarna utvecklas i barnfoten och inte förrän då kan du "slarva" lite med barnets skor och låta dem välja själva ;-)

Barnets fötter

Mamma_pappa_barnNär vi blir föräldrar så börjar vi genast oroa oss för våra barns hälsa och välmående.

Det börjar med magen, sen tänderna, ögonen osv. Vi lär dem tvätta sig, borsta sina tänder och hur de klär på sig...
Men vad gör vi egentligen för våra barns fötter?

Barns fötter utvecklas ju hela tiden och skall bära kroppens vikt genom hela livet.
Som vuxen med krämpor kan man härleda många av sina problem till tidigare skeden i livet så det kan vara av god vikt att regelbundet kontrollera barnets fötter och gångstil genom dess barndom.

Problem i ryggen beror inte sällan på felställningar i höft, ben eller fötter som senare leder till dålig kroppshållning.

Det händer att jag kommer i kontakt med föräldrar som känner sig oroade över att deras barn får ont vid olika aktiviteter som tex idrott. Jag rekommenderar dem alltid att besöka fotvårdsspecialist, läkare eller andra med medicinskt kunnande för att försöka hjälpa dem av med problemet. Det är viktigt att man inte börjar "prova sig fram" med olika sulor eller hjälpmedel utan att först ha utrett varför barnets obehag uppstår.


Var rädd om barnets fötterFoten tillhör en av de mest komplicerade kroppsdelarna på kroppen med sina 26ben som knyts an med ligament, muskler, blodkärl och nerver. Onormala tryck kan lätt orsaka missbildningar på det yngre barnets mjuka outvecklade fötter.

Här är några tips på vad du kan göra hemma för att hålla koll på barnets fötters utveckling:

Titta noga på ditt barns båda fötter. Ser du någonting som du tycker ser onormalt ut ber jag dig att ta upp detta med BVC vid nästa besök.
Se alltid till att strumpor och ev skor inte sitter åt för hårt kring foten och dess leder.
Tårna skall ALLTID ha fri rörelsefrihet!

Många föräldrar tvingar nästan sina barn att börja gå, trots att barnet inte kommer att börja gå förrän det är känslomässigt och fysiskt redo för det. Att jämföra sitt barn med andras barn är inte rättvist då åldern som barn i regel börjar gå själv är vid 10- 18månaders ålder.

Många föräldrar tror att det är viktigt att barnet använder skor även inomhus när de lär sig gå, men skor är ju faktiskt bara ett skydd så att fötterna inte skadas vid tex utomhusvistelse, så det är absolut inte nödvändigt med skor inomhus.
Faktum är att det rent av är bättre om barnet får gå barfota eller med halkstrumpor för att låta foten och tårna utveckla sin styrka och muskulatur obehindrat.

Barnets mjuka brosk och outvecklade nerver gör att ditt barn inte själv kanske klagar om skorna är för trånga även om foten går ner i skorna. Så det är mkt viktigt att du inte glömmer att mäta foten med några månaders mellanrum för att hålla dig uppdaterad om storleken på ditt barns fötter..
Kom ihåg att mäta BÅDA fötterna då det kan skilja ganska mkt mellan dem!

Även i våra fysiska butiker har vi personal som kan hjälpa er med att välja ut rätt sko och storlek. Allra bäst är om barnet har möjlighet och följa med till butiken då foten mäts och skon provas ut. Finns det ingen möjlighet, kan barnets fötter ritas av på ett papper och tas med till butiken så kan personalen mäta skorna inuti som önskas för att sedan köpas hem på öppet köp/bytes rätt för utprovning.


rad_pa_vagen

Några avslutande råd på vägen:

  • EV. problem du märker när barnet redan är mkt litet försvinner inte av sig själv. Vänta INTE med att uppsöka läkare tills barnet börjat gå med problem som du kanske redan uppmärksammat tidigare.
  • Glöm inte bort att bara för att ditt barn inte visar tecken på för små eller opassande skor så är det inget du kan lita på så länge barnets muskulatur och nervtrådar ännu inte är färdigutvecklade. Barns fötter är så flexibla att inte ens barnet själv känner av om foten har en felaktig ställning i sina skor.
  • När du är ute med ditt barn, be det att gå lite framför dig så att du kan se om barnet visar tecken på tex inåtvända tår, knän som slår emot varann eller andra avvikelser som kan vara viktiga att ta upp med en läkare.
  • Att gå barfota är bara nyttigt men det bör naturligtvis vara under skyddade former så att foten inte utsätts för sårskador och liknande.
  • Se alltid till att mäta BÅDE skor och fötter vid utprovning av nya skor.

Och slutligen...

Om du har några frågor rörande ditt barns fötters hälsa så kan du alltid vända dig till BVC eller en fotspecialist :-)


skotornet.se © 2018 | Site Execution Time: 0.34