Kategoriarkiv: Tips

Köpa skor på internet?

Att köpa skor på internet är både roligt och svårt.

Allt fler vågar prova handla skor online trots att det faksktiskt är svårt att hitta skor som passar även i en fysiskt butik. Med hela Sverige och världen som butik finns det betydligt fler skor att välja på.

Så hur gör man då när man skall köpa skor på internet?
Först skall du ju så klart hitta en skobutik med skor som du gillar. Detta kan du göra genom att tex använda Google.
TIPS! Sök gärna på bilder direkt i Google så hittar du skomodeller du gillar snabbare.
Skriv namnet på ditt favoritmärke och vad för slags skor du letar efter: ”Ecco sandaler”
kopa-skor-pa-internet

Då bör det komma upp väldigt många bilder på just Ecco sandaler.

Sen skall du se efter så att skobutikens sida är seriös och att företaget faktiskt existerar på riktigt. Läs hemsidans företagsinformation och/eller kontaktuppgifter.
(Seriösa företag skriver ut sitt telefonnummer, email adress, adress och organisationsnummer).

När du hittat en internetbutik med tillräckligt mycket information som du känner dig trygg så är det viktigt att du läser företagets köpvillkor samt vilkoren för frakt och ev returer av skor.

Detta för att veta hur du gör för att skicka tillbaka skor som inte passar. I Sverige så är det lag på att du som kund alltid har minst 1 dagars ångerrätt när du handlar från svenska internetbutiker.

Vågar man lämna ut sina kortuppgifter?
Många är rädda för att lämna ut sina kortuppgifter. Men idag är tekniken så avancerad att du i de allra flesta fall kan välja att betala med bankinloggning och dosa i din egen bank när du gör sista steget i kassan. När transaktionen är klar så flyttas du tillbaka till butiken som låter dig få veta att din beställning nu är klar.

Hos de allra flesta skobutiker på nätet kan man välja bland fler än ett sätt att betala för sina skor på.
Faktura
Delbetalning
Bankgirobetalning
Kortbetalning

Välj det du känner dig tryggast med. :-)

I Sverige gäller E-handels lagen:
E-handelslagen skyddar dig när du handlar produkter på internet. Den ställer krav på vad en säljare måste informera dig om och vilka tekniska hjälpmedel som måste finnas när du gör en beställning. Lagen gäller både näringsidkare och konsumenter. För dig som konsument är den framför allt användbar när du handlar varor och tjänster över internet.

Distans och hemförsäljninglagen gäller också när du handlar på internet. I den finns bland annat din rätt till 14 dagars ångerrätt.” Läs mer om de olika lagarna

Om du orkat läsa så här långt så tycker jag att du skall besöka vår skobutik på internet :-)

Fotsvett tips

Fotsvett tips

Nu är en tid då många tips mot fotsvett tacksamt tas emot av både den som svettas om sina fötter men även från dess omgivning.

Jag vill slå ett extra slag för en produkt som VERKLIGEN FUNGERAR: Odaban skopulver!

Här har ni 3 olika produkter: Ett skopulver som behandlar fotsvett och stinkande skor, men även en lotion mot exvis handsvett och en antiperspirant för behandling mot svett under armarna.

Behandling mot svett i skor, armhålor, handsvett

Skor och kläder för korta personer – Män och kvinnor

Skor och kläder för korta personer – Män och kvinnor

Att inte vara så lång som man önskat kan ju som ni vet hjälpas av ett par skor med klackar. Antingen ett par vanliga klackar men även skor som har sk platåsula.

Skor du bör undvika om du vill se längre ut eller få mindre fötter är skor med vristremmar, ankelremmar, skoletter och sandaletter och sk ”gladiatorsandaler”.

Vagabond 700kr www.skotornet.se

Med ett par platåskor kan du öka din tillfälliga längd med över 10cm ofta även över 15 cm.. Fult säger vissa men för dem som lider av sin kortväxthet är ”Alla knep bra utom de dåliga” ;-)

Se bara till att du aldrig tar på dig skor med högre klackar än du klarar att gå med!

Som kvinna (om du kan gå i ett par högklackade skor så ger ofta ett par klassiska högklackade pumps ett ”finare fötter intryck”. Skärningen på pumpsens ovansida får gärna vara vformad så att man ser mycket av huden på din överfot. Vill du att din fot ser kortare ut skall du undvika spetiga tår och hellre satsa på runda och tvärtom välja en spetsig tå om du vill att foten ser längre ut.

Skor med öppna tår ger ett intryck av att förlänga foten och göra att du ser längre ut, men om du har stora fötter bör du hellre satsa på stängda tår.

Nätta sandaletter med tunna remmar och en klack du känner dig bekväm i är ett perfekt val om du vill se längre ut. Även här har remmar som är formade som ett V en förlängande effekt på kroppen.

Vill du absolut inte gå i klackskor bör du satsa på ett par sköna ballerina skor med öppen tå och gärna V skärning.

Männen tar inte gärna på sig skor med klackar men nuhar det blivit vanligare att de stoppar in sk korkhälar eller andra inlägg i skorna för att öka på sin längd med någon cm.. För de som vill finns även speciell skor som är gjorda för kortväxta personer HÄR.

Men vad kan man annars göra när man vill se längre ut än man är?

Nummer ett är HÅLLNINGEN!

Idag sitter vi mer och mer famför våra datorer, många datorer står dessutom alldeles för lågt och långt bort så vi skjuter fram hakan och lutar oss framåt för att se texten på de olika sidorna.

Hållningen är något de allra flesta måste träna på, sitt rakt, stå rakt, titta rakt fram (inte ned i marken ;-) ), skjut ut brösten och tryck tillbaka svanken och nacken (visa dubbelhakan ;-) ) så ofta du bara kan…

Färgen svart (eller andra mörka färger) är en färg som pga av sin ljusabsorberande förmåga att göra att man ser smalare och längre ut. Försök hålla dig till ett färgtema. Om du absolut vill ha svarta och vita kläder så försök se till att du bär kläder som är svarta (mörka) på undre delen av kroppen eftersom en mörk tröja på ett par ljusa byxor kommer att förkorta ditt utseende.

Ett par svarta skor med bredare och kortare tåparti gör att din fot ser mindre ut. Ett annat tips är att använda byxor med

utsvängda ben (sk bootcut).

Vill du se längre ut skall du satsa på midjekorta jackor så att dina ben ser längre ut. Använd gärna byxor med hög midja, något som även håller in ett extra kilo ;-).

Undvik kläder med vågräta linjer utan satsa istället på raka lodräta linjer och mönster som löper uppifrån och ner.

Är du man så är rockar med dubbelknäppning, långa rockar något som får dig att se kortare och tynge ut.

Jackor skall inte sitta för löst i armhålorna (oavsett om de passar i armlängden). Detta gäller även byxor som inte skall hänga för mkt i grenen eftersom det gör dig kortare. Tänk på att kläder som det står small på inte behöver passa just din kroppstyp bara för att butikerna syr dem så att de skall passa så många kroppstyper som möljigt i stl small. De vill ju sälja ;-)

Köp inte för stora kläder utan lägg ner tiden på att hitta kläder som faktiskt är i din storlek, annars signalerar du dessutom till omvärlden att du är slarvig.

Har du en stund över rekommenderar jag dig att besöka lite olika märkesbutiker och be dem hjälpa dig prova ut lite olika storlekar. Detta leder ofta till att du hittar ”Ditt märke” och köper lite dyrare kläder, men även till att du inte behöver handla så oftta pga kvalitén och ser mycket snyggare ut för att kläderna passar din kroppstyp. I tex Asien och Italien görs kläder för ett folk som i regel är kortare än oss i Sverige. Så är du på resa i något av dessa delar bör du ge det en chans.

Shorts och kortärmade tröjor gör tyvärr bara bäraren ännu kortare.. satsa istället på tunna linnebyxor och tröjor med lite längre ärmar som du kan rulla upp en bit om det är varmt.

Undvik bära stora mönster eller andra accesoarer som stoppar upp blicken på väg upp till ditt ansikte.

Även byxor med fickor som har ”lock” samt byxor med bälte som sitter under magen är något du bör undvika. Satsa hellre på byxor som sitter vid din naturliga midja och försök unvika skärp i ljusa färger eftersom det bara får dig att se rundre och kortare ut. sitter byxorna i midjan behöver du oft inte ens ett bälte. Och du, använd inte samma blanka finbälte till dina jeans som du använder till din kostym ;-) utan satsa hellre på ett vanligt diskret skärp.

Skjortan innanför eller utanför? Det ser absolut snyggare ut om du stoppar in skjortan, det ger dig även synen av längre ben. Huruvida skjortärmen skall ha en framskjutning på ca 1,2 cm under kavajärmen är något en kortare person bör skala ner till kanske 0,5cm… Definitivt snyggare med mindre propotioner än breda och stora när man är kortväxt.

Dina byxben bör precis vila mot dina skor när du står upp och stäcker på dig. För långa byxben ELLER för korta byxben får dig att se kortare ut än du är.

Bär du slips så skall du se till att slipsen är smal och att dess spets når ner till byxlinningen på dina byxor, går inte det så beror det nog på att du köpt en för kort slips. Hellre färglad än mönstrad slips. Be personal i en välsorterad herrbutik hjälpa dig knyta den snyggt och rätt… Det gör mycket!

En skräddare kan bli din vän i nöden. Det är inte speciellt dyrt att lägga upp ett par byxor eller ärmar så hittar du bara din storlek så kan du be din skräddare om hjälp med ev justeringar.

Hur du känner dig i dina kläder är lika viktigt som hur du ser ut i dem. Det är när vi trivs i det vi bär som vi känner och utstrålar mest självförtroende.

Skovård läder

Här tar vi upp lite tips på skovård läder

Läderskor, Vanligast och mest hållbara, de har en slät yta och är lätta att sköta om. Skinnet brukar kallas för täckfärgat skinn eftersom det är färgat på ytan med en täckande färg.

Skydda dina skor (impregnera): Nästan alla skor på marknaden är idag helt obehandlade på ytan mot smuts och vatten, därför rekommenderar vi att du impregnerar dina skor.
Till detta finns idag många bra alternativ, www.skotornet.se erbjuder bl.a. spray, kräm eller skofett. Vilket du bör välja avgörs självklart av vilket material skorna har men även efter vad du själv känner dig bekväm med.

Alternera mellan flera olika skor: Det tar någon dag för ett par skor att torka helt och hållet från den fukt som den utsätts för både från utsidan som från insidan. Så för att behålla formen är det bra om du kan byta skor då och då.

Håll formen på dina skor: Tidigare stoppade man tidningspapper i sina skor för att förhindra att skon tappar formen, idag finns det utmärkta skoblockwww.skotornet.se  för detta ändamål.

Om dina skor blivit blöta: För att inte skada materialet och hållbarheten på dina skor bör du låta dem självtorka. Torkskåp eller liknande gör att skinn och läder kan torka och spricka vid fortsatt användning.
Är de mkt blöta kan lite tidningspapper suga upp det mesta av vätan.

Grovt läder: Använd med fördel minkolja eller Viking fiskarsmorning som är en mkt fet vattenstötande kräm.

Lera: Det bästa är om du kan låta skorna torka tills leran stelnat, sen tar du försiktigt bort det mesta och borstar sen skorna tills det räcker att putsa bort resten med en fuktig trasa. Låt skorna torka och sen impregnerar du dem som du brukar.

Saltränder: Saltränder kan torka ut och göra så att skinnet/lädret på dina skor spricker. Om du doppar en trasa i lite vatten som du droppat lite citron i så kan du försiktigt massera bort ränderna.

Fotsvett: Om dina skor luktar illa har det ofta att göra med att materialet inte andas (ofta syntet), men kan även ha att göra med bakterier fått fäste inuti skons sula. En ny sula, skinnskor, strumpor med hög bomullshalt, deospray eller andra antiluktprodukter att stoppa i dina skor när de inte används är ett sätt att förhindra att dina skor börjar lukta.

Skokräm: Om färgen börjar nötas bort eller bara känns matt kan en skokräm i rätt färg göra susen. En gammal nylonstrumpa fixar sen glansen på dina läderskor.

Skofärg: Vill du färga om dina skor i en annan färg eller är färgen väldigt nött så kan en skofärg i sprayburk ge ett bättre utseende

Skokrämer och andra skotillbehör finns att köpa på www.skotornet.se

 

Skor med bred läst

Skor med bred läst kan ibland kännas lika hopplöst att hitta som kläder som numera ofta är i mkt mindre storlekar än vad vi tidigare vant oss vid.

Det som kan vara bra att ha i åtanke är varför du behöver ha skor med bred läst. Är det för att du har en ond tå, svullna  fötter, bred fot eller liknande?

De allra flesta skinnskor går att lästa ut en hel del hos en din lokala skomakare.  Men jag rekomenderar ändå ingen att köpa ett par skor som känns på tok för trånga redan då du provar dem.

Finns ”skräckexempel” särskilt hos kvinnor som trängt ner sina stackars fötter i skor som helst skulle vara två storlekar större *ryser*. Hur deras fötter mår efter en sådan behandling törs jag inte ens tänka på…

Sök på nätet, fråga butikspersonalen, läs produktbeskrivningen och framför allt, PROVA dig fram.

Skor som gör ont redan då du provar skorna kommer att kännas outärdliga efter någon timmas användning.

Köp hellre en storek för stor än för liten och lägg i en sula istället. Det finns sk Skottesulor i skumgummi som förminskar dina skor med ca ett halv nummer *gör tummen upp*

Var rädd om dina fötter… de skall bära dig i många år!

Edit: Nu har vi fått hem Cinnamon skor med bred läst
Här kan du köpa Cinnamon Mikaela, skor med bred läst

Vår skobutik på nätet: www.skotornet.se