Kategoriarkiv: Kiwi skovårdsprodukter

Trånga skor tips

Tips på vad man kan göra med för trånga skor

(Man skall inte använda för trånga skor och än mindre köpa för små skor, detta kan leda till framtida problem  som halluxvalgus och andra mindre trevliga åkommor.)

Men vad gör man då om man ändå trots allt bara ”måste” ha dessa skor och de nu känns trånga?

Gamla husmorsknep säger att man kan töja sina skor genom att blöta tidningspapper och lägga i skorna, eller blöta sin strumpa och sätta på sig skorna medans man har dem på sig hemma tex.

Nu finns det både bättre och mer skovänliga medel att ta till vid skor som känns lite trånga och behöver töjas, antingen bara vid någon viss punkt eller på hela skon.

Ett beprövat tips är att lämna in dem på utlästning hos en skomakare. Där sätter han/hon dina skor i en maskin som under ett visst antal timmar utsätter den för tryck/press vilket gör att de töjs ut. Viktigt att tänka på här är att det inte går att garantera hur mkt skillnaden blir och du kanske får hem ett par skor som blivit FÖR stora. En skomakare ser däremot ofta om skorna tål denna utlästning pga av dess sömmar osv. Du vill ju inte att sömmarna skall spricka i förtid i dina skor.

Ett par syntetskor däremot töjer man av naturliga skäl inte i en sådan maskin eftersom att materialet ofta inte håller för detta.

Om skorna endast är trånga på ett visst ställe så kan en sk utlästningsspray göra susen, denna spray är ofta liten och kommer åt att spraya i de allra flesta skomodeller. Har du tex ont på någon knöl så sprayar du endast detta parti inuti skorna och använder dem sen som vanligt så att din kroppsvärme tillsammans med sprayen kan bearbeta lädret i skorna.

Denna utlästningsspray har räddat många då de inte velat ta risken att töja skorna för mkt hos en skomakare. Den blöter inte heller ner hela skorna som blött tidningspapper gör, vilket förstör miljön i skornas innermaterial.

Dessa utlästningssprayer finns så vitt jag vet i tre olika märken och storlekar:

Kiwi utlästningsspray

Kiwi utlästningsspray

Boston utlästningsspray

Boston utlästningsspray

Utlästnings sprayen till skor kostar från 70kr och finns att köpa i vår skobutik på nätet!

Edit: Nu finns även Collonil utlästningsspray att köpa hos oss

collonil-utlastningsspray-for-skor75kr för en 100ml flaska..

Denna utlästnings spray kan du köpa här

Skovårdsprodukter

Handla skovårdsprodukter online i vår skobutik på nätet!

Skovårdslåda

Skovårdslåda

Skokrämskofett, läderfärg spray och skoborstar.

Vi har det mesta inom skovårdsprodukter och skotillbehör.

 

Välkommen till oss på www.skotornet.se

Skoskötsel

Skoskötsel, skovårdsprodukter eller skotillbehör

En av Sveriges största skotillbehörsbutiker på nätet

www.skotornet.se

och

www.skotillbehör.se

Skoputslåda

Skovårdslåda med skovårdsprodukter

 Vårda dina skor så håller de sig snygga längre!

KLICKA HÄR så kommer du vidare till mer om skoskötsel och skovård

Skoprodukter på nätet!

Skoprodukter är något man ofta saknar hemma och glömmer bort att man behöver när man väl kommer ut i butikerna.

Hos oss på www.skotornet.se kan du i lugn och ro gå igenom våra olika skoprodukter och se vad just ditt behov är.

Nedan följer ett urval av produkter som kan vara bra att ha hemma:

För se alla våra skoprodukter, besök oss på www.skotornet.se

Skovård läder

Här tar vi upp lite tips på skovård läder

Läderskor, Vanligast och mest hållbara, de har en slät yta och är lätta att sköta om. Skinnet brukar kallas för täckfärgat skinn eftersom det är färgat på ytan med en täckande färg.

Skydda dina skor (impregnera): Nästan alla skor på marknaden är idag helt obehandlade på ytan mot smuts och vatten, därför rekommenderar vi att du impregnerar dina skor.
Till detta finns idag många bra alternativ, www.skotornet.se erbjuder bl.a. spray, kräm eller skofett. Vilket du bör välja avgörs självklart av vilket material skorna har men även efter vad du själv känner dig bekväm med.

Alternera mellan flera olika skor: Det tar någon dag för ett par skor att torka helt och hållet från den fukt som den utsätts för både från utsidan som från insidan. Så för att behålla formen är det bra om du kan byta skor då och då.

Håll formen på dina skor: Tidigare stoppade man tidningspapper i sina skor för att förhindra att skon tappar formen, idag finns det utmärkta skoblockwww.skotornet.se  för detta ändamål.

Om dina skor blivit blöta: För att inte skada materialet och hållbarheten på dina skor bör du låta dem självtorka. Torkskåp eller liknande gör att skinn och läder kan torka och spricka vid fortsatt användning.
Är de mkt blöta kan lite tidningspapper suga upp det mesta av vätan.

Grovt läder: Använd med fördel minkolja eller Viking fiskarsmorning som är en mkt fet vattenstötande kräm.

Lera: Det bästa är om du kan låta skorna torka tills leran stelnat, sen tar du försiktigt bort det mesta och borstar sen skorna tills det räcker att putsa bort resten med en fuktig trasa. Låt skorna torka och sen impregnerar du dem som du brukar.

Saltränder: Saltränder kan torka ut och göra så att skinnet/lädret på dina skor spricker. Om du doppar en trasa i lite vatten som du droppat lite citron i så kan du försiktigt massera bort ränderna.

Fotsvett: Om dina skor luktar illa har det ofta att göra med att materialet inte andas (ofta syntet), men kan även ha att göra med bakterier fått fäste inuti skons sula. En ny sula, skinnskor, strumpor med hög bomullshalt, deospray eller andra antiluktprodukter att stoppa i dina skor när de inte används är ett sätt att förhindra att dina skor börjar lukta.

Skokräm: Om färgen börjar nötas bort eller bara känns matt kan en skokräm i rätt färg göra susen. En gammal nylonstrumpa fixar sen glansen på dina läderskor.

Skofärg: Vill du färga om dina skor i en annan färg eller är färgen väldigt nött så kan en skofärg i sprayburk ge ett bättre utseende

Skokrämer och andra skotillbehör finns att köpa på www.skotornet.se