Kategoriarkiv: Ordning och reda tips

Hängare för skor och stövlar

På skotornet.se kan du köpa hängare för skor och stövlar.

Smarta hängare för skor och stövlar är superbra när man vill få lite ordning i garderoberna :-)

Hängare till skor och stövlar hittar du här

8 Tips till Ordning och Reda bland dina kläder

Är du en man eller kvinna med många väskor och skor?
Har du en stor familj som alla samsas om de olika klädförvaringsytorna?

Fundera på om du inte behöver införskaffa fler hyllplan i dina garderober, detta gör det betydligt enklare att hålla ordning och reda bland de olika kläderna.

En ny vår är snart här och då är det tid att städa ur våra garderober och sortera bland höstens och vinterns tunga och tjocka plagg. Den som är riktigt flitig sorterar de i olika höga: ”spara”, ”ge bort” och ”kasta”.

Här tänkte jag dela med mig av lite ordning och reda tips som bör göra lite plats på hyllorna för vårens och sommarens nya kläder.

  1. Avsätt TID och se till att spela någon bra musik så blir det tråkiga genast lite roligare.
  2. Ta ut ALLT ifrån din/dina garerober (ofta ligger någon topp i fel klädhög, ett par byxor i fel skåp osv). Räkna med att detta är ganska tidskrävande och en smula jobbigt. Men du kommer inte att ångra dig när allt är klart!
  3.  Börja sortera bland dina kläder och lägg dem i resp hög: spara, ge bort, sälja och kasta. (Om du vet med dig att du faktiskt kommer att laga sånt som är trasigt och inte bara låta det ligga för lagning i all evighet så kan du även ha en lagahög i din sortering, annars kasta).
  4. När dina högar är sorterade och klara så går du igenom spara högen igen och fråga dig: Hur länge sen är det du använde denna sist? Kommer du verkligen att använda den igen? osv.. (Många gånger sprarar man på sånt man TROR att man kommer att använda men som faktiskt bara ligger och ”dammar” i skåpen, gör någon glad och ge bort den eller sälj den på Tradera eller liknande istället).
  5. Nu är det dags att ge din garderob en rengöring. Låt damsugaren suga rent i varje skrymsle och skarv samt ge din garderob en grundlig urtorkning, använd dig gärna av ett väldoftande rengöringsmedel men var försiktig så det inte ligger rengöringsmedel kvar som kan ge dina kläder fula fläckar. 
  6.  Nu när din garderob är ren och luktar gott så kan du bibehålla fräsheten genom att placera doftpåsar eller tvålpaket på strategiska ställen i skåpen och låorna. Detta neutraliserar ev unken lukt.
  7.  Fundera på om du är en person som gärna vill ha byxor med byxor, tröjor med tröjor osv, eller om du är en person som vill spara tid och hellre vill ha hela outfits tillsammans på samma ställe, ex kjol och matchande top och kavaj eller kostymen med skjorta och matchande slips. När du kommit fram till hur du vill ha det så är det dags att börja lägga eller hänga in din sparahög på sina platser i garderoben igen. 
  8.  Börja med kläder som du inte du normalt inte bär särskilt ofta, festkläder och dyl, längst in eller bak i din garderob. Kläder som du använder ofta på daglig basis lägger du mer åtkomligt samt hänger gärna accesoarer i närheten av ev passande kläder, som tex skärp, scarfar, strumpbyxor, slipsar osv.
    (Ett bra sätt att hålla ordning på sina accesoarer är att fästa små hängare eller liknande på insidan av garderobsdörren som kan bära dina accesoarer.)

Nu har du förmodligen mer plats för vårens nya kläder och skor!

/Solan

Ordning och Reda nr1

Alla med många skor känner väl till vilken otrolig röra det blir väldigt snabbt. Det är ofta både dina egna skor som trängs ihop med resten av familjens skor

skor

Tänkte jag skulle tipsa lite om hur du organiserar alla dina skor så att du får lättare att hitta bland dom i gerderoben samt att de håller sig i lite bättre form än om man som många bara slänger in dom i garderoben.

Börja med plocka ut alla skor ur alla byrålådor och garderober. Para ihop dom och kontrollera så de inte är bättre om du slänger dom som är alldeles för slitna eller trasiga. Du kommer troligtvis att köpa nya skor ändå den säsongen *ler*

Hittar du skor som faktiskt fortfarande går att använda men som du tröttnat på så kan du antingen skänka bort dom eller sälja dom på tradera eller liknande.

Lägg in skorna som du vill ha kvar i var sin egen passande skokartong (gå in i närmsta skobutik och fråga om du inte kan få några tommar kartonger, brukar slänga dom direkt så ber du dom att spara några som du kan hämta upp senare i veckan).

Sen kan du antingen skriva eller ta en bild med din kamera som du sen klistrar på kartongens kortsida, så att du lätt kan se vilka skor och vilka färger som ligger var när du väl travar upp skorna fint i garderoben. Du vill ju lätt och snabbt kunna hitta vilka skor om matchar din klädsel.

Sen är det bra att sortera upp skorna efter säsong så att vinterskor ligger i en rad och sommarskor i en annan osv, förslagsvis låter du de skor som gäller den här säsongen ligga låttast åtkomligt och synligt. Vissa väljer att gå ner i källaren med de skor som inte används för säsongen. Detta gör att du sparar både tid och plats i ditt hem.

Ett annat hett tips för stövlar är att du köper såna här klämmor och hänger upp stövlarna i par på exempelvis en galge eller klädstång.

Stövelklämma, klicka på bilden för att komma direkt till dom i butiken

Stövelklämma, klicka på bilden för att komma direkt till dom i butiken

Lycka till!