Trånga skor tips

Tips på vad man kan göra med för trånga skor

(Man skall inte använda för trånga skor och än mindre köpa för små skor, detta kan leda till framtida problem  som halluxvalgus och andra mindre trevliga åkommor.)

Men vad gör man då om man ändå trots allt bara ”måste” ha dessa skor och de nu känns trånga?

Gamla husmorsknep säger att man kan töja sina skor genom att blöta tidningspapper och lägga i skorna, eller blöta sin strumpa och sätta på sig skorna medans man har dem på sig hemma tex.

Nu finns det både bättre och mer skovänliga medel att ta till vid skor som känns lite trånga och behöver töjas, antingen bara vid någon viss punkt eller på hela skon.

Ett beprövat tips är att lämna in dem på utlästning hos en skomakare. Där sätter han/hon dina skor i en maskin som under ett visst antal timmar utsätter den för tryck/press vilket gör att de töjs ut. Viktigt att tänka på här är att det inte går att garantera hur mkt skillnaden blir och du kanske får hem ett par skor som blivit FÖR stora. En skomakare ser däremot ofta om skorna tål denna utlästning pga av dess sömmar osv. Du vill ju inte att sömmarna skall spricka i förtid i dina skor.

Ett par syntetskor däremot töjer man av naturliga skäl inte i en sådan maskin eftersom att materialet ofta inte håller för detta.

Om skorna endast är trånga på ett visst ställe så kan en sk utlästningsspray göra susen, denna spray är ofta liten och kommer åt att spraya i de allra flesta skomodeller. Har du tex ont på någon knöl så sprayar du endast detta parti inuti skorna och använder dem sen som vanligt så att din kroppsvärme tillsammans med sprayen kan bearbeta lädret i skorna.

Denna utlästningsspray har räddat många då de inte velat ta risken att töja skorna för mkt hos en skomakare. Den blöter inte heller ner hela skorna som blött tidningspapper gör, vilket förstör miljön i skornas innermaterial.

Dessa utlästningssprayer finns så vitt jag vet i tre olika märken och storlekar:

Kiwi utlästningsspray

Kiwi utlästningsspray

Boston utlästningsspray

Boston utlästningsspray

Utlästnings sprayen till skor kostar från 70kr och finns att köpa i vår skobutik på nätet!

Edit: Nu finns även Collonil utlästningsspray att köpa hos oss

collonil-utlastningsspray-for-skor75kr för en 100ml flaska..

Denna utlästnings spray kan du köpa här

2 reaktion på “Trånga skor tips

 1. Emmie

  Hej! kan man göra primeboots större hos skomakaren? (stålhätta) känner att dom tar emot lite där fram och skulle vara i behov utav att få dom större. AKUT TIPS!!

 2. Solan Inläggsförfattare

  Hej Emmie!

  Jag skall vara ärlig och säga att just skor med stålhätta har jag mycket liten erfarenhet av. Dock så har jag ”hört” talas om att det finns de som lästat ut sina skor med stålhätta hos skomakare.. De har ju en maskin som med tryck utsätter skorna/stövlarna för tryck under flera timmar.

  Det kan fungera även om jag inte tror att skillnaden blir väldigt stor, men det kanske räcker för dina stackars tår?

  Ett bra tips så här i början med nya skor och stövlar är att använda en nylonstrumpa tills de mjukat upp sig i materialet. Att hälen blir lite slappare kan göra underverk om det bara handlar om lite storleksskillnad.

  Det allra bästa är förstås om du kan byta dina stövlar mot en storlek större ;-)

  /Solan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>