Skor och kläder för korta personer – Män och kvinnor

Skor och kläder för korta personer – Män och kvinnor

Att inte vara så lång som man önskat kan ju som ni vet hjälpas av ett par skor med klackar. Antingen ett par vanliga klackar men även skor som har sk platåsula.

Skor du bör undvika om du vill se längre ut eller få mindre fötter är skor med vristremmar, ankelremmar, skoletter och sandaletter och sk ”gladiatorsandaler”.

Vagabond 700kr www.skotornet.se

Med ett par platåskor kan du öka din tillfälliga längd med över 10cm ofta även över 15 cm.. Fult säger vissa men för dem som lider av sin kortväxthet är ”Alla knep bra utom de dåliga” ;-)

Se bara till att du aldrig tar på dig skor med högre klackar än du klarar att gå med!

Som kvinna (om du kan gå i ett par högklackade skor så ger ofta ett par klassiska högklackade pumps ett ”finare fötter intryck”. Skärningen på pumpsens ovansida får gärna vara vformad så att man ser mycket av huden på din överfot. Vill du att din fot ser kortare ut skall du undvika spetiga tår och hellre satsa på runda och tvärtom välja en spetsig tå om du vill att foten ser längre ut.

Skor med öppna tår ger ett intryck av att förlänga foten och göra att du ser längre ut, men om du har stora fötter bör du hellre satsa på stängda tår.

Nätta sandaletter med tunna remmar och en klack du känner dig bekväm i är ett perfekt val om du vill se längre ut. Även här har remmar som är formade som ett V en förlängande effekt på kroppen.

Vill du absolut inte gå i klackskor bör du satsa på ett par sköna ballerina skor med öppen tå och gärna V skärning.

Männen tar inte gärna på sig skor med klackar men nuhar det blivit vanligare att de stoppar in sk korkhälar eller andra inlägg i skorna för att öka på sin längd med någon cm.. För de som vill finns även speciell skor som är gjorda för kortväxta personer HÄR.

Men vad kan man annars göra när man vill se längre ut än man är?

Nummer ett är HÅLLNINGEN!

Idag sitter vi mer och mer famför våra datorer, många datorer står dessutom alldeles för lågt och långt bort så vi skjuter fram hakan och lutar oss framåt för att se texten på de olika sidorna.

Hållningen är något de allra flesta måste träna på, sitt rakt, stå rakt, titta rakt fram (inte ned i marken ;-) ), skjut ut brösten och tryck tillbaka svanken och nacken (visa dubbelhakan ;-) ) så ofta du bara kan…

Färgen svart (eller andra mörka färger) är en färg som pga av sin ljusabsorberande förmåga att göra att man ser smalare och längre ut. Försök hålla dig till ett färgtema. Om du absolut vill ha svarta och vita kläder så försök se till att du bär kläder som är svarta (mörka) på undre delen av kroppen eftersom en mörk tröja på ett par ljusa byxor kommer att förkorta ditt utseende.

Ett par svarta skor med bredare och kortare tåparti gör att din fot ser mindre ut. Ett annat tips är att använda byxor med

utsvängda ben (sk bootcut).

Vill du se längre ut skall du satsa på midjekorta jackor så att dina ben ser längre ut. Använd gärna byxor med hög midja, något som även håller in ett extra kilo ;-).

Undvik kläder med vågräta linjer utan satsa istället på raka lodräta linjer och mönster som löper uppifrån och ner.

Är du man så är rockar med dubbelknäppning, långa rockar något som får dig att se kortare och tynge ut.

Jackor skall inte sitta för löst i armhålorna (oavsett om de passar i armlängden). Detta gäller även byxor som inte skall hänga för mkt i grenen eftersom det gör dig kortare. Tänk på att kläder som det står small på inte behöver passa just din kroppstyp bara för att butikerna syr dem så att de skall passa så många kroppstyper som möljigt i stl small. De vill ju sälja ;-)

Köp inte för stora kläder utan lägg ner tiden på att hitta kläder som faktiskt är i din storlek, annars signalerar du dessutom till omvärlden att du är slarvig.

Har du en stund över rekommenderar jag dig att besöka lite olika märkesbutiker och be dem hjälpa dig prova ut lite olika storlekar. Detta leder ofta till att du hittar ”Ditt märke” och köper lite dyrare kläder, men även till att du inte behöver handla så oftta pga kvalitén och ser mycket snyggare ut för att kläderna passar din kroppstyp. I tex Asien och Italien görs kläder för ett folk som i regel är kortare än oss i Sverige. Så är du på resa i något av dessa delar bör du ge det en chans.

Shorts och kortärmade tröjor gör tyvärr bara bäraren ännu kortare.. satsa istället på tunna linnebyxor och tröjor med lite längre ärmar som du kan rulla upp en bit om det är varmt.

Undvik bära stora mönster eller andra accesoarer som stoppar upp blicken på väg upp till ditt ansikte.

Även byxor med fickor som har ”lock” samt byxor med bälte som sitter under magen är något du bör undvika. Satsa hellre på byxor som sitter vid din naturliga midja och försök unvika skärp i ljusa färger eftersom det bara får dig att se rundre och kortare ut. sitter byxorna i midjan behöver du oft inte ens ett bälte. Och du, använd inte samma blanka finbälte till dina jeans som du använder till din kostym ;-) utan satsa hellre på ett vanligt diskret skärp.

Skjortan innanför eller utanför? Det ser absolut snyggare ut om du stoppar in skjortan, det ger dig även synen av längre ben. Huruvida skjortärmen skall ha en framskjutning på ca 1,2 cm under kavajärmen är något en kortare person bör skala ner till kanske 0,5cm… Definitivt snyggare med mindre propotioner än breda och stora när man är kortväxt.

Dina byxben bör precis vila mot dina skor när du står upp och stäcker på dig. För långa byxben ELLER för korta byxben får dig att se kortare ut än du är.

Bär du slips så skall du se till att slipsen är smal och att dess spets når ner till byxlinningen på dina byxor, går inte det så beror det nog på att du köpt en för kort slips. Hellre färglad än mönstrad slips. Be personal i en välsorterad herrbutik hjälpa dig knyta den snyggt och rätt… Det gör mycket!

En skräddare kan bli din vän i nöden. Det är inte speciellt dyrt att lägga upp ett par byxor eller ärmar så hittar du bara din storlek så kan du be din skräddare om hjälp med ev justeringar.

Hur du känner dig i dina kläder är lika viktigt som hur du ser ut i dem. Det är när vi trivs i det vi bär som vi känner och utstrålar mest självförtroende.

En reaktion på “Skor och kläder för korta personer – Män och kvinnor

  1. Anonym

    Tussen Vackra Tack ! för den undrbara information gällande skor och kläder för oss korta kvinnor—ah-oh Gud vad det ska bli lättare och roligare att handla och slipa ångest och oro-tack Snälla ni…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>