GORE TEX Skor skötsel

Gore TexGore Tex materialet är ett patenterat Gore Tex membran som lamineras på högpresterande textiler som sen används till ytterplagg, tillbehör och skor. 

Hur rengöra Gore Tex skor?

Först skall du se till att så mkt smuts grus och sand försvinner från skorna. Detta kan du göra antigen med en borste eller en fuktig trasa. Hittar du sand och smuts inuti skorna så tar du ut ev innersula och rengör insidan på samma sätt. 

Utsidan på mina Gore Tex skor är blöta, hur torkar jag dem?

Gore tex skor bör självtorka i vanlig rumstemperatur. Undvik ex torkskåp eller andra värmekällor, dock kan elektriska stöveltorkare användas eftersom denna värme arbetar inifrån och ut och inte tvärtom. 

Måste jag impregnera skorna fast de är i Gore Tex?

Nej inte i början, men när skorna använts mycket eller utsatts för kraftig rengöring och tappat den yttre vattenavstötningsförmågan så kan du förbättra det yttre skyddet genom impregnering. Själva Gore Tex materialet sitter innanför skornas foder. Kontrollera alltid på skornas etikett först efter ev skötselinstruktioner därefter kan du höra dig för med din skobutik och följa skobutikens skötselanvisningar. Det står ofta på olika impregneringsmedel om de är lämpliga för Gore Tex skor.

Hur vet jag vilka skor som är gjorda med Gore Tex?

Titta efter dess etikett på skorna. Alla Gore Tex skor bär dess varumärke.  Är inte din vara märkt med Gore Tex så är det kanske ett annat Tex material, eller så har det inte något vattenskydd överhuvudtaget.

Andas Gore Tex skor?

Ja, Gore Tex andas och det är en av dess viktigaste egenskaper. Fötterna hålls torra från insidan och ut, eftersom svetten dunstar ut ur skorna. Annars skulle fukten stanna kvar och göra att fötterna känns fuktiga. Vid kallt väder är andningsförmågan särskilt viktig så att fötterna hålls torra och varma.

Behöver skinnstövlar också Gore Tex?

Ja. Precis som vår egen hud har även skinnet på skor och stövlar små porer som efter en tids användning börjar läcka in vatten. Det finns därför inget skinn som är vattentätt utan något tillfört skydd som du tillför det utifrån. Exempel på såna skydd är impregnering, tex, olika impregneringssprayer, minkolja, skokräm, skovax, och läderbalsam.

Detta innebär då att du måste lägga ner en hel del tid på dina skor, men det påverkar även andningsförmågan på skorna. Och trots all tid du lägger ner på att försöka ge dina skor och stövlar ett fullgott skydd så garanterar det ändå inte att dina fötter hålls torra eftersom andningsförmågan efter alla oljor försämrats.

Skor med Gore Tex och olika skovårdsprodukter och tillbehör hittar du på www.skotornet.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>