Hur mäter man barns skostorlek?

Mät dina barns skor

Enligt en undersökning går nästan hälten av alla barn med för små skor.

Barns fötter växer oregelbundet och ibland väldigt snabbt. Risken är därför stor att det ofta blir panikköp av nya skor, och passformen blir lidande. En mätsticka för skorna löser problemet.

Klicka för att komma till den direkt i butiken

Mätsticka, klicka för att komma till den direkt i butiken

Varje barnfamilj bör ha en mätsticka tycker jag.
Det är inte ofta som barn säger till när deras skor är för trånga. Det leder till att de ofta går runt i för små skor, som ömmar och kanske till och med försvårar naturlig fysisk aktivitet, för att inte tala om hur det påverkar fotens naturliga tillväxt och utveckling.

Storleken på barns fötter varierar kraftigt i de olika åldrarna. Fötter växer snabbt och i intervaller. De kan växa upp till två skonummer på ett halvår. Andra perioder växer de ingenting. Därför behöver skor och fötter kontrolleras med jämna mellanrum.

Den säkraste metoden är därför att mäta skorna med en mätsticka. En mätsticka är ett slags skjutmått som används för att mäta inuti skor. Det är mycket enklare än att klämma på skorna för att känna var tårna slutar.
Det är aldrig lätt att känna exakt hur foten passar, men med en mätsticka kan man vara mer säker på att längden är rätt. Viktigt att komma ihåg är dock att längden bara är en faktor. Skorna ska vara naturligt formade så att tår kan röra sig fritt. Foten och ankeln ska ha rätt stöd.

Så här väljer du rätt skostorlek:

Klicka för att komma direkt till butiken

Det bästa är självklart om du har möjlighet att köpa hem en sån här mätsticka som mäter barnets fötters mått i milimeter och cm.

Mätstickan som mäter fotens mått i milimeter.

På baksidan kan du sen konvertera dessa till europaskala med franska mått.

Pris: 400kr

Om du inte har råd att köpa en sån här mätsticka som du mäter barnets fot med eller om du inte har möjlighet att ta dig till en skoaffär som kan hjälpa dig att mäta ut korrekt mått på foten så kan du även göra så här:

Ett ganska enkelt sätt är om du ber ditt barn att ställa sig på ett papper som du lagt mot vägglisten, se sedan till att barnets häl är mot väggen och rita ett streck framför den längsta tån. Sen tar du pappret och mäter från pappkanten fram till strecket som du ritade, med en linjal eller liknande.

Tänk bara på att barnet skall tynga ner på den fot du mäter, eftersom foten då trycks ut av belastningen och blir lite större.

Mät båda fötterna då det kan skilja en hel del.

Nu när du vet hur lång ditt barns fot är så lägger du till ca 12-22 millimeter beroende på om det är vinterskor eller sommarskor. Dessutom kan barnet hinna växa en del om det är en lång vinter. Är stöveln något stor i början av vintern kan man lägga i en sula. Trånga stövlar är aldrig bra, det gör att barnet fryser om fötterna.. Fötter flyttas cirka 5 millimeter när de rör sig.

Mät sedan inuti skon
Stick ner mätstickan i skon och mät om det är lagom. Ibland står det förtryckt ett invändigt mått i nya skor som dessvärre sällan stämmer. Så ta för vana att alltid mäta skon invändigt.

Fakta/ Så mycket växer en barnfot per år:
1-2 års ålder drygt 20 millimeter
2-3 års ålder drygt 15 millimeter
3-11 års ålder drygt 10 millimeter

Här kan du se ungefärlig skostorlek till ditt barn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>